Nikolského zmijeNebo zmije lesostepní (lat. Vipera (Pelias) nikolskii) je druh jedovatého hada z čeledi zmije. Byl pojmenován na počest ruského zoologa Alexandra Michajloviče Nikolského (1858-1942).
- 1 Popis
- 2 Distribuce
- 3 Stanoviště a životní styl
- 3.1 Power
popis
Had s délkou těla do 70-80 cm a délkou ocasu 8 cm. Zmije se od hada jasně odlišuje absencí příušních žlutooranžových nebo světle žlutých skvrn. Má svislou zornici, trojúhelníkový zaoblený tvar hlavy a zužující se krátký ocas, které nejsou pro užovku charakteristické. U dospělých samců je ocas 4,5-7,1 (v průměru 6,11 ± 0,07) a u samic je 6,6-9,3 (v průměru 7,69 ± 0,17) krát kratší než tělo. Hlava je velká, dobře ohraničená od těla cervikálním intercepcí. Nosní otvor je vyříznut uprostřed nosního štítu. Premaxilární štít se dotýká jedné nebo dvou apikálních šupin na horní ploše hlavy (1 – 20 %, 2 – 80 %). Hlava je svrchu pokryta velkými štítky, které se velikostí výrazně liší od šupin těla. Temenní štít bývá kratší než štít čelní (až 66 %). Šířka čelního štítu je 1,29–1,77 (v průměru 1,50 ± 0,04) krát na délku a vzdálenost od jeho předního okraje k intermaxilární je 0,84–1,14 (v průměru 0,98 ± 0,03) krát. Počet a tvar prefrontálních (od 6 do 10) a množství malých šupin (od 2 do 4) oddělujících supraorbitální a frontální štítky se výrazně liší. Oko je odděleno od horních labiálních štítků jednou nebo dvěma řadami malých destiček. Existuje 141-154 břišních scutes (v průměru 148,7 ± 0,36) u mužů a 148-158 (v průměru 153,5 ± 0,59) u žen. U mužů je 34–45 (v průměru 38,7 ± 0,36) párů subkaudálních štítků a 24–40 (v průměru 31,5 ± 0,82) párů u žen. Kolem středu těla je 21-23 řad šupin. Anální štít je pevný.
Obecně jsou samice větší než samci a jejich délka ocasu je ve srovnání se samci kratší. Samice mají navíc větší počet břišních štítků, ale méně párů podokaudálních štítků.
Dospělí jsou vždy černí. Spodní konec ocasu je žlutý nebo žlutooranžový. Mláďata mají šedohnědé, hnědé zbarvení s typickou klikatou kresbou, která ve věku 3 let, mezi 4. a 6. línáním zcela mizí a zmije zcela zčernají.
Distribuce
Nejrozšířenější a nejpočetnější druh čeledi, žijící v lesostepní zóně a severní části stepní zóny východní Evropy od jihu Podolské pahorkatiny na západě po Povolží na východě. V oblasti Saratov zahrnuje lokalita Nikolského zmije celý Pravý břeh (včetně území okresu Rtishchevsky); zde východní hranice pohoří probíhá podél nivy střední a horní zóny Volgogradské nádrže na sever k jižní zóně Saratovské nádrže, s výjimkou Saratovské transvolžské oblasti.
Stanoviště a životní styl
Stanoviště zmijí v regionu je omezeno na nivu a přilehlou krajinu údolí řek Don a Volha a jejich přítoků. Plazi se vyhýbají stepním panenským oblastem a agrocenózám. Upřednostňují zejména paseky a paseky ve smíšených lesích, nivní louky hraničící s olšinami a zarostlé paseky. Početnost zmije v takovýchto místních sídlech na zkoumaném území nepřesahuje 2-5 jedinců/ha. Ve specifických oblastech se však jejich populační hustota zvyšuje na 15-29 jedinců/ha.
První probuzení hadi jsou na povrchu půdy pozorováni koncem března – začátkem dubna při teplotách +7,2 °C a vyšších. Jejich masový výskyt je však zaznamenán až v druhé polovině dubna. Jako první vylézají ze zimních úkrytů samci, o pár dní později samice a poté mladí jedinci. Na jaře a na podzim je cyklus aktivity zmije jednovrcholový a v létě dvouvrcholový – vynikají ranní a večerní vrcholy.
Páření obvykle začíná 2-3 týdny poté, co zvířata opustí zimoviště. Těhotenství trvá asi 3 měsíce. Zmije Nikolského je druh charakterizovaný pseudoplacentární ovoviviparitou. Vzhled 7-18 zmijí s délkou těla 165,0-185,0 a ocasem 20,3-29,2 mm je zaznamenán v první polovině srpna – první polovině září. Narozené samice jsou v průměru o něco větší než samci (173,3 ± 1,09 oproti 168,8 ± 0,38 mm). Po prvním svleku 2.–5. den začnou mladé zmije aktivně lovit, mnohé z nich mohou vyrůst během 1–2 měsíců a během této doby přidají až 15–39 mm. Mláďata před odletem na zimu dosahují délky těla až 200 mm. Zmije pohlavně dospívají ve čtvrtém nebo pátém roce života.
Začátkem září jsou v blízkosti zimovišť pozorovány malé koncentrace hadů a do konce září – první poloviny října zmije odcházejí na zimu. V různých letech se v závislosti na počasí doba opouštění zimovišť a odchodu do zimovišť velmi liší. Zmije přezimují především v norách hlodavců a jiných podzemních dutinách, často se shromažďují ve skupinách. Zimování trvá asi 180 dní, teplota v těchto místech neklesá pod +2 °C.
Zmije Nikolského se na rozdíl od colubridních hadů pohybuje poměrně pomalu, ale dobře plave. Když je v nebezpečí, zasyčí, zaujme charakteristickou obrannou pózu ve tvaru písmene S a pravidelně se vrhá hlavou směrem k nepříteli. Had je jedovatý, jeho uštknutí je pro člověka velmi bolestivé, ale obvykle se pacienti uzdraví do 4-6 dnů. Zmije jed, což je směs různých bílkovinných látek včetně enzymů – hydroláz a proteáz, a anorganických složek, působí destruktivně na tkáň, podporuje srážlivost krve a působí paralyzujícím způsobem na nervový systém. Ulovený had vylučuje z kloaky tekutinu s nepříjemným, odpudivým zápachem.
Zmije se zpravidla drží na určitých místech a nepohybují se dále než 150-300 m; jejich jednotlivé pozemky jsou omezeny na plochu cca 4-7 hektarů. Někdy zmije provádějí krátké migrace spojené s jarní reprodukcí a na podzim – s hledáním zimovišť.
Dospělé zmije línají nejméně třikrát za sezónu, obvykle každých 35–45 dní, i když v obdobích intenzivního růstu se může vyskytovat i častěji. Navíc celý cyklus línání – zakalení břišních a subkaudálních štítků, zákal očí, vyčištění ventrálních a podocasních štítků, vyčištění očí, samotné línání (odlévání starého rohovitého krytu) – trvá od 7 až 15 dní. Nezbytnou podmínkou pro línání je přítomnost vody, například hojné rosení.
Jídlo
Povahou svého krmení je zmije Nikolského myofág. V jeho potravě převažují drobní savci: běžní a východoevropští (22,8 %), hraboši hrabošovití (46,2 %). Výrazně nižší je podíl obojživelníků – žab ostrolících a jezerních (11,6 %) a plazů – ještěrek pískavých a živorodých, vřetena křehkého (17,7 %). Setkání malých pěvců a jejich mláďat v kořisti zmijí jsou vzácná. Během let útlumu v počtu mikrosavců však v potravě zmijí dominují žáby, ještěrky a v květnu až červnu mláďata pěvců. Kromě toho byly v hadí kořisti zaznamenány chitinizované zbytky hmyzu, pocházející zřejmě ze žaludků hmyzožravých zvířat, která se stala kořistí těchto zmijí.
Limitující faktory a stav
V přírodě jsou nepřáteli zmijí draví ptáci a savci. Mladé hady mohou napadnout vřeteno křehké, straka, sojka a další. Had je obyvatelstvem ničen jako jedovatý a nebezpečný člověku i domácím zvířatům a také je intenzivně odchytáván za účelem prodeje terarijníkům a v serpentáriích ke sběru jedu.
Druh je uveden v Červené knize Saratovské oblasti. Stav ochrany: 3 – malý druh s relativně stabilním stanovištěm a stabilními počty. Jak ukázala sčítání z let 1996–2004, v klíčových oblastech v nivě řek Volha, Medvedica, Khopra a jejich přítoků nepřesáhla početnost zmijí 1–5 jedinců/ha. Ve specifických oblastech se počet plazů zvýšil na 4–14 jedinců/km trasy, což je 8–28 jedinců/ha. To ukazuje na pokles jejich početnosti oproti počátku 19990. let 1,2–3,6krát. Navzdory relativně vysokým současným počtům je v regionu jednoznačně patrná tendence k destabilizaci zmijích sídel v důsledku ekonomické aktivity a rekreačního tlaku, nadměrného sběru zmijí (na jed a komerční prodej) a přímého ničení lidmi.
Literatura
- Fauna Saratovské oblasti. Rezervovat 4. Obojživelníci a plazi: Učebnice. příspěvek / G. V. Shlyakhtin, V. G. Tabachishin, E. V. Zavjalov, I. E. Tabachishina. – Saratov: Nakladatelství Sarat. Univerzita, 2005. – s. 84-87
- Červená kniha Voroněžské oblasti. Ve dvou svazcích. T. 2. Zvířata / Vláda Voroněžské oblasti, Katedra ekologie a ochrany přírody Voroněžské oblasti, Voroněžská státní univerzita. – Voroněž: MODEK, 2011. – S. – 266
- Červená kniha Saratovské oblasti: Houby. Lišejníky. Rostliny. Zvířata / Výbor pro ochranu životního prostředí a správu přírody Saratov. kraj – Saratov: Vydavatelství Saratovské obchodní a průmyslové komory. kraj, 2006. – S. 370-371
V dubnových lesích už můžete najít probuzené zmije hledající nějaké hlodavce k večeři.
Zmije obecné jsou první z plazů, kteří se po zimním spánku probouzejí. Jejich vzhled závisí na vlastnostech jara a obvykle se vyskytuje koncem března – začátkem dubna. První týdny, nebo i celý měsíc se zvířata zdržují v blízkosti úkrytů, schovávají se v nich, když se ochladí. Následně se hadi rozptýlí po krmných biotopech, preferují lesní mýtiny, mýtiny a okraje; v létě je lze nalézt podél břehů jezer, bažin a řek. Jejich rozšíření v přírodní rezervaci Oksky je sporadické, existují místní oblasti s vysokým počtem (v oblasti bažin, mrtvého ramene, jezer, záplavových oblastí).
![gaduka6.jpg]()
Jak rozeznat zmiji od ostatních hadů, které lze nalézt ve středním pásmu? Zmije je středně velký had s dosti tlustým tělem a krátkým ocasem, ostře ohraničeným od těla. Barva svršku může být čistě černá, světlá, šedá, oranžovo-červená, cihlová, různé odstíny hnědé. Mnoho jedinců má znatelný klikatý vzor na zádech, vzor ve tvaru X na zadní straně hlavy a vzor skvrn a krátkých pruhů po stranách těla. Barva spodní strany těla se také liší od černé po různé odstíny hnědé a hnědé. Špička ocasu je obvykle žlutá.
![gaduka4.jpg]()
Mezi třemi druhy hadů v Rjazaňské oblasti – zmije obecná, měděnka obecná a užovka obecná – je pro laika snadno identifikovatelný pouze ten poslední. Hada je obtížné zaměnit s jinými druhy, protože má na hlavě charakteristické světlé časové skvrny. Dalším výrazným znakem obou druhů užovek (mezi Colubridae patří i měděnka) je kulatá zornice. Zmije, která je pro člověka nebezpečná, má zornici ve tvaru svislého pruhu („kočičího“). Oba druhy hadů se od zmije liší tvarem těla: had a měděnka jsou štíhlejší a jejich tělo plynule a neznatelně přechází v dlouhý ocas, až do čtvrtiny délky těla. Ale u zmijí je hranice mezi tělem a krátkým ocasem (což je 1/6–1/7 délky těla) velmi jasně viditelná.
Zmije nejsou agresivní a když se člověk přiblíží, snaží se co nejvíce využít své maskovací zbarvení, případně se odplazí. Pouze v případě nečekaného vzhledu člověka nebo jeho provokace se had může pokusit kousnout. Toto opatrné chování se vysvětluje tím, že k reprodukci jedu v podmínkách měnících se teplot je potřeba hodně energie.
![gaduka1.jpg]()
Existují nějaké výhody zmijí žijících ve středním Rusku? Ve svém přirozeném prostředí jsou hadi jedním z článků řetězce životní aktivity biogeocenóz. Je potravou pro většinu obratlovců, včetně dravců, lišek, jezevců a fretek. Hlavními nepřáteli zmijí jsou ježci, kteří jsou imunní vůči hadímu jedu. Když jsou napadeni, kousnou hada na tělo a okamžitě se stočí do klubíčka a vystavují své jehly k odplatě. Toto se několikrát opakuje, dokud zmije nezeslábne a neuhyne.
![gaduka3.jpg]()
Zmije plní roli řádníků vodních a suchozemských biogeocenóz, ničí oslabené a nemocné živočichy, především hlodavce. Jed zmije se používá v přípravcích, které pomáhají při léčbě hemofilie, revmatické polyartritidy, radikulitidy, neuralgie a dalších onemocnění.
Kandidátka biologických věd Elina Vladimirovna Antonyuk, vedoucí výzkumný pracovník Státní přírodní rezervace Oka.



















