Уж обыкновенный

V poslední době se ten obyčejný těšil zvláštní autoritě mezi rolníky a nemohl se bát o svůj život. Rolníci proti němu nikdy nezvedli ruku, aby jim nezpůsobil potíže.

Již obyčejné: popis

Уж обыкновенный

Tento plaz představuje „již tvarovanou“ rodinu, přičemž se od svých hadích příbuzných liší přítomností zvláštních žlutých „uší“, které představují znaky umístěné blíže k oblasti krku. Barva těchto znaků může být citronová, oranžová, špinavě bílá nebo téměř neviditelná.

Dospělí zpravidla dorůstají délky až 1 metru, i když existují jednotlivé exempláře, které dosahují délky téměř 2 metrů. Samci jsou výrazně menší než samice. Hlava užovky se vyznačuje znatelným oddělením od těla, zatímco její ocas je téměř 5krát menší než délka těla.

Horní část těla plaza může mít tmavě šedou, hnědou nebo olivovou barvu, na které můžete vidět tmavý vzor vyrobený v “šachovnicovém” vzoru. Spodní část karoserie je lakována ve světlejších odstínech světle šedé nebo špinavě bílé, přičemž středem prochází tmavý podélný pruh. Někteří jedinci se vyznačují tím, že takový pruh probíhá po celé spodní části těla. Mezi těmito plazy můžete najít jak albíny, tak melanisty.

Podobnost se zmijemi

Уж обыкновенный и гадюка

Je zcela přirozené, že mnozí nevědí, jak rozeznat hada od zmije, a tak to považují za jedovatého hada.

Zajímavé vědět! Ve skutečnosti je mezi hadem a zmijí velmi málo společného. Za prvé, mohou mít podobný životní prostor spojený s vodními plochami, lesními plantážemi a pouze trávníky, a za druhé, jako mnoho zmijí, se snaží vyhýbat setkání s lidmi.

Mimo jiné jsou zmije agresivnější a mohou napadnout člověka, pokud se jim něco nelíbí.

Mezi charakteristické rozdíly patří:

  • U zmije je ve srovnání s hadem tělo kratší a přechod z těla na ocas není tak hladký.
  • Na hlavě hada jsou vidět žluté skvrny a podél hřbetu zmije se táhne klikatý pruh.
  • Tvar hlavy hada je oválný a více vejčitý, zatímco tvar hlavy zmije je trojúhelníkový a připomíná spíše hrot kopí.
  • Hadi nemají jedovaté tesáky.
  • U hadů jsou zornice očí umístěny svisle nebo mají kulatý tvar, zatímco u zmije jsou umístěny vodorovně ve formě tyčinek.
  • Hadi velmi rádi jedí žáby a zmije preferují hlodavce.

Existují i ​​​​další rozdíly, ale nestojí za zmínku, protože pro laika je to velmi obtížné pochopit, zvláště v extrémních podmínkách, kdy existuje možnost útoku hada.

Neubližujte hadům (již běžné)

přírodní stanoviště

Biotop těchto plazů je široký, tím spíše, že zahrnuje severní šířky, až po polární kruh, nemluvě o jižních šířkách, kde biotop zasahuje již téměř k Sahaře. Pokud mluvíme o západních a východních hranicích, pak procházejí Britskými ostrovy a Pyrenejským poloostrovem, stejně jako centrálními územími Mongolska a Transbaikalie.

Hadi se poměrně snadno přizpůsobují různým životním podmínkám. Nejdůležitější je, aby v blízkosti byla nádrž jakéhokoli původu, nejlépe se stojatou nebo slabě tekoucí vodou.

Tito plazi se bez problémů vyskytují na loukách, v lesních houštinách, ve stepích, v bažinách, v nivách, v městských pustinách, v parcích, v zahradách a také v horských oblastech.

Často se usazují ve městech a rádi se vyhřívají na chodníku, proto se často ocitají pod koly vozidel. Tento faktor má rozhodující vliv na celkový počet hadů žijících v hustě osídlených oblastech. Pokud jde o celosvětové měřítko, počet hadů je dostatečný na to, aby se o ně nestarali.

Kolik životů

Сколько живет

Pokud jde o hady, délka života této rodiny je docela působivá a v průměru je 20 let nebo dokonce více. Hlavní podmínkou je přítomnost vody, protože její vědecký název ne nadarmo odpovídá latinskému „natrix“, což znamená „plavec“.

Zajímavosti! Hadi pijí hodně vody a rádi absolvují vodní procedury a bezcílně takhle dlouhé plavání. Zpravidla se pohybují podél vodního útvaru podél pobřeží, zatímco někteří jedinci byli viděni i na otevřeném moři nebo ve značné vzdálenosti od pobřeží velkých vodních útvarů. Tato vzdálenost se může pohybovat v desítkách kilometrů.

Život

Způsob pohybu ve vodě se nijak neliší od způsobu pohybu jiných druhů hadů. Zvedá hlavu svisle nad vodu a vlní tělo ve vodorovné poloze. Při lovu potravy se již dokáže ponořit hluboko, zatímco v klidu může ležet na dně nebo ovinout tělo kolem zádrhelu, který je pod vodou.

ČTĚTE VÍCE
Mají Oscar Cichlidy zuby?

Hadi se vydávají na lov, počínaje brzkým ranním a konče obdobím aktivity pozdě večer. Když venku hřeje a svítí slunce, lze hady spatřit na pařezech, na kamenech, na padlých kmenech stromů nebo na jakémkoli jiném pohodlném místě, kde se vyhřívají na slunci.

S příchodem tmy se ukrývají v úkrytech, které mohou být mezi kořeny různých stromů, mezi kameny nebo v norách.

Přirození nepřátelé

Pro hady je velmi důležité, aby se po západu slunce včas schovali do úkrytu. Když se hadí tělo ochladí, přestane být aktivní a nebude moci uniknout různým nepřátelům. Za přirozené nepřátele hada obecného lze považovat:

  • Různá dravá zvířata, včetně lišky a ježka.
  • Až 40 druhů velkých ptáků, včetně čápa a volavky.
  • Hlodavci, jako jsou krysy.
  • Obojživelníci, včetně žab a ropuch.
  • Pstruh, který se nevzdá mladých.
  • Střevlíky a mravenci, kteří ničí snůšky vajec.

Poté, co se jeden na jednoho setkal se svým nepřítelem, již začal syčet a zplošťovat oblast krku, aby vypadal jako jedovatý had. Zároveň je jeho tělo umístěno ve tvaru cikcaku a jeho ocas nervózně škubne. Je tu druhá možnost, zjevnější, když už se takovému setkání snaží vyhnout útěkem.

Zajímavý moment! Pokud je již ve spárech predátora nebo v rukou člověka, pak se pokusí předstírat smrt nebo začne vylučovat páchnoucí látku.

Pro hady je velmi důležité mít dobrý úkryt, který tak chybí. V tomto ohledu hadi využívají různé předměty lidské ekonomické činnosti. Usazují se v domech a jiných hospodářských budovách, stejně jako v kompostech a na smetištích.

Co jí

Чем питается

Základem jídelníčku hada obecného jsou ryby a žáby, i když svůj jídelníček může rád rozšířit, pokud je to možné, o:

  • Tritonov.
  • Ropucha.
  • Ještěrky.
  • Mláďata, která vypadla z hnízd.
  • Novorozené mládě vodních krys.
  • Hmyz a jeho larvy.

Hadi se nikdy neživí mršinami a nežerou složky rostlin, ale pokud se ocitnou v umělém prostředí, s potěšením pijí mléko.

Při lovu ryb ve vodě zmrzne a čeká, až doplavou co nejblíže, načež na ně zaútočí rychlostí blesku. Žáby lze již pronásledovat, a to jak ve vodě, tak na souši, přičemž žáby se nesnaží doskočit do bezpečné vzdálenosti v domnění, že to pro ně není nebezpečné.

Plaz spolkne chycenou rybu bez velkého úsilí, ale stále si musíte pohrávat s žábou, pokud ji nemůžete okamžitě chytit za hlavu. Tento proces často trvá několik hodin, protože žába se občas vymaní ze smrtícího objetí, ale znovu ho uchopí a proces pokračuje. Poté, co je žába uvnitř hada, jde si odpočinout, protože toto jídlo mu vystačí téměř na týden. Nutno podotknout, že bez jídla to může být i měsíce.

Важный момент! Německý přírodovědec podrobil hada „strašnému“ testu tím, že ho 10 měsíců nenechal žrát. Po tomto období krmil svůj pokusný subjekt, přičemž nezaznamenal žádné problémy s fungováním gastrointestinálního traktu.

Reprodukce

Размножение

Ve 3. nebo 4. roce života se jedinci stávají pohlavně dospělými, připravenými k reprodukci. Období páření je v dubnu/květnu, ale hadi začínají snášet vejce v červenci/srpnu. Současně mohou mít období páření určité rozdíly v závislosti na stanovišti. Přesto toto období začíná po prvním svleku. Podle některých zpráv se hadi mohou pářit na podzim, ale samice začíná klást vajíčka až s nástupem jara.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho se v průměru dožívají raci?

Proces páření je doprovázen propletením několika jedinců do klubíčka, které může obsahovat jednu samici a několik samců. V důsledku páření samice klade několik kusů kožovitých vajec, jejichž počet může dosáhnout 100 kusů nebo dokonce více.

Zajímavým faktem! V případě, že není možné najít dostatečný počet odlehlých míst pro kladení vajec, tvoří samice hromadné skladiště vajec. Jednou na lesní mýtině pod starými dveřmi byla nalezena hromadná snůška čítající více než tisíc vajec.

Aby se snůška vyvíjela normálně, hledá samička vhodné teplé místo s vhodnou vlhkostí.

Po nakladení vajíček do připraveného druhu „líhně“ se samice odplazí a nechá své potomky, aby se o sebe postarali sami. Někde za pár měsíců se narodí potomstvo, maximálně do 15 cm. Po narození již začínají hledat místa pro zimování.

Před nástupem skutečného chladného počasí se ne všem hadům podaří získat potravu pro sebe, i když i přes to zimu bez problémů přežijí.

Содержание ужа в домашних условиях

Hadi si snadno zvyknou na podmínky zajetí, snadno se ochočí a nevyžadují zvláštní podmínky zadržení. Pro domácí údržbu budete potřebovat terárium 50x40x40 cm a také nějaké vybavení v podobě:

  • Tepelná podložka, pro zahřátí jednoho z rohů až na 30-33 stupňů.
  • Na substrát štěrk, papír nebo kokosové vločky.
  • Úkryty v teplém koutě pro udržení vlhkosti.
  • Obvyklý úkryt v chladném koutě.
  • Vhodná nádoba s vodou, protože had potřebuje hodně plavat, před línáním se také namočit, dobře a napít.
  • UV lampy jako zdroj denního světla.

Když je venku slunečno, neměli byste terárium dodatečně zvýrazňovat. Strava by se měla skládat z živých rybiček a žab. Pokud nejeví známky života, mohou odmítat potravu.

Важный момент! Některým majitelům se podaří hady navyknout na konzumaci rozmražených potravin. Plazi je třeba krmit ne více než 2krát týdně a velké jedince ne více než 1krát. Do stravy je vhodné zavádět minerální doplňky. Místo obyčejné vody můžete použít minerální vodu, přičemž vodu je potřeba měnit každý den.

V případě potřeby lze hada uložit do zimního spánku, což pozitivně ovlivní jeho zdraví. K tomu zkraťte dobu svícení a topení z 12 na 4 hodiny. Poté, co teplota klesne na 10-12 stupňů, stejně jako nedostatek osvětlení, plaz upadne do hibernace.

Фото Татьяны Егорченко, г. Рогачев (Гомельская обл.)

V Bělorusku se již vyskytuje téměř ve všech regionech. U nás nejpočetnější a nejrozšířenější druh hadů. Nominální poddruh (Natrix natrix natrix) z devíti popsaných je rozšířen na území Běloruska.

Юлия Пивоварова, Кобринский р-н (Брестская обл.)

Užovka obecná v Bělorusku se neliší v tak velkých velikostech, jaké jsou známé v jejím dosahu, až 120 cm.Nejčastější jsou jedinci s délkou těla 50-75 cm.

Délka těla 50-70, méně často až 100 cm, ocas – asi 20 cm, hmotnost 80-300 g. Obvykle se uvádějí tyto údaje: délka těla – do 99 (obvykle 62-68) cm; délka ocasu – až 18,6 (obvykle 13-14) mm; počet šupin kolem středu těla – 18 (4,8 %), 19 (95,2 %); počet břišních švů – ♂ – 158-188, ♀ – 154-184; počet horních labiálních scutes – 3 (0,27 %), 4 (0,27 %), 5 (0,27 %), 6 (4,3 %), 7 (91,7 %), 8 (3,2 %); počet temporálních scutes – 1+2 (73,1 %), 1+3 (17,3 %), 1+1 (9,3 %), 1+4 (0,2 %); počet subkaudálních scutes – ♂ – 51-88, ♀ – 47-74; počet análních scutes – 1 (0,55 %), 2 (96,9 %), 3 (1,4 %), 4 (1,1 %), 5 (0,55 %).

ČTĚTE VÍCE
Proč je mech na webu nebezpečný?

Od ostatních hadů vyskytujících se v zemi jej obvykle odlišují dvě velké žluté, jasně oranžové nebo bělavé skvrny po stranách hlavy. Hřbet je světle šedý, tmavě šedý, někdy téměř černý. Na šedém pozadí mohou být tmavé skvrny. Břicho má velmi pestrý vzor kvůli různé kombinaci tmavých skvrn na matných bílých štítcích. Zornička je kulatá.

Изменчивость фенов затылочных пятен (по Пикулику, 1988).

Barva hadů je velmi variabilní. Nejběžnější možností je A3 (85,8 %), tedy přítomnost samostatných kontrastních skvrn. Varianta A2 (slabý kontrast skvrn) je 9,6 %, ostatní možnosti jsou poměrně vzácné a v součtu dávají pouze 4,6 % (spojení skvrn mezi sebou můstkem nebo jejich úplné sloučení, slabý kontrast skvrn, vzhled mezilehlé skvrny a jsou zaznamenány další variace). Odchylky od typického vzhledu skvrnitosti jsou typické především pro jedince žijící v severní části země.

Hadi se vyskytují s různou frekvencí a jsou identifikováni podle barvy jejich hřbetu: světle šedá, tmavě šedá a černá, se skvrnami a bez nich. Nejčastějšími jedinci jsou šedí (68,9 %). Na šedém pozadí mohou být tmavé skvrny.

Леонид Дергач, г. Светлогорск (Гомельская обл.)

Vzorec břišní části těla a ocasu je zvláště variabilní: od světlých oblastí, pestré mozaiky až po pevné tmavé oblasti. Téměř 70 % hadů má uprostřed spodní části ocasu bílý pruh. Užovky skvrnité tvoří více než 90 % populace na jihu země, ale na severu se prakticky nikdy nevyskytují. Ještě větší stupeň variability je pozorován při analýze kombinací a počtu temporálních, prefrontálních, internazálních, ventrálních, análních a subkaudálních scutes.

Zajímavé je, že u hadů se vyskytují vrozené anomálie jako je dvouhlavost. V přírodě tyto exempláře rychle umírají, ale existují případy, kdy taková „monstra“ byla krmena v teráriích a žila roky. Nálezy takových jedinců jsou známy i v Bělorusku.

Пенькевич В. А., Хойникский р-н (Гомельская обл.), ПГРЭЗ

Stanoviště jsou poměrně rozmanitá a vyznačuje se vysokou vlhkostí. Nejčastěji se hadi vyskytují podél břehů různých nádrží, podél okrajů nízko položených bažin, na nízko položených loukách mezi lesy, v lužních křovinách a dubových lesích, na starých zarostlých pasekách, podél okrajů nádrží se strmými břehy , kde je mnoho obojživelníků a příznivé podmínky pro úkryt, stejně jako v bobřích osadách. Nejvyšší hustota užovky v létě je pozorována v olšových lesích – 31,3 (0-257) ind./ha, březových lesích – 197,5 (0-242,2), dubových hájích – 17,0 (0-42,8) ind./ha. Variabilita populační hustoty užovky je velmi vysoká i v rámci stejného typu biotopů a závisí především na přítomnosti vodních ploch.

Пенькевич В. А., Хойникский р-н (Гомельская обл.), ПГРЭЗ

Hadi se také vyskytují podél břehů rybníků. Na hrázích nedávno vybudovaných rybníků chybí, ale vyskytují se na starých hrázích zarostlých křovím. Hadi se často shromažďují v oblastech malých řek a rekultivačních kanálů s betonovými mosty. Zde nacházejí pohodlné úkryty mezi nebo pod betonovými deskami. Hadi na takových místech se nacházejí i v malých osadách.

Užovky se kromě typologické variability v ukazatelích hustoty populace vyznačují chronografickou (sezónní) dynamikou v důsledku migrací (jaro-léto – ze zimovišť, léto-podzim do zimovišť). Zvláště masivní koncentrace užovky najdeme na jaře, v dubnu, kdy vylézají ze zimovišť a začínají se pářit.

ČTĚTE VÍCE
Jak rychle roste mořská sasanka?

Jejich oblíbeným stanovištěm jsou velké staré pařezy, kde se vyhřívají na slunci a v případě nebezpečí se rychle schovávají do prasklin, dutin a děr pod kořeny.

Нина Копаница, г. Брест

Hadi se vyznačují velkou pohyblivostí a manévrovatelností. Když jsou v nebezpečí, okamžitě se odplazí na značné vzdálenosti a jsou dobří v překonávání různých překážek, kterých je v lese mnoho. Hadi dokážou šplhat po strmých příkrých březích, prolézat stromy a někdy se plazit až na vrchol.

Hadi také snadno překonávají vodní překážky – dobře plavou. Například v období jarních povodní se mohou vzdálit několik kilometrů od pobřeží. Na březích Pripjati byly v květnu nalezeny užovky v místech, která byla předtím zcela zaplavena vodou. Hadi se dobře potápějí a vydrží pod vodou poměrně dlouho (až půl hodiny). Nebojí se ani studené vody. Byly zaznamenány denní pohyby užovky obojkové na souši do 500-1000 m a na vodě do 500-1200 m.

Федор Минич. Бобруйск

Hadi často v nebezpečí zaujmou zvláštní pózu, syčí a dělají výhružné výpady přední částí těla. Chycení hadi se jen výjimečně pokoušejí kousnout, což způsobuje lehké škrábnutí zubů, které se rychle zahojí. Většinou se chovají docela klidně. Jedinečným ochranným prostředkem je žlutobílá tekutina velmi nepříjemného zápachu, uvolňující se z kloaky.

V některých případech chycený docela rychle přestane klást odpor a pak zcela uvolní tělo, otevře dokořán ústa a s vyplazeným jazykem smrtelně visí v náručí nebo se otočí na záda. Nestrávené jídlo vypadává z úst. Někdy se z úst objevují i ​​kapičky krve. Tento stav „imaginární smrti“ je také obrannou reakcí. Pokud ho necháte na pokoji nebo ho hodíte do vody, rychle „ožije“.

Gurkov2N, Витебский р-н (уж притворяется мертвым)

Užovka obecná je typicky denní zvíře a v noci zalézá do úkrytu. Nejčastěji loví ráno a večer. Přes den se obvykle vyhřívá na slunci, což usnadňuje rychlejší trávení potravy. Obvykle v létě jsou užovky aktivní od 9 do 18 hodin, na jaře se tento interval zužuje. Někdy je však pozorována jejich raná aktivita (kolem 7:23) a nejpozději ve XNUMX:XNUMX (červen, záplavová zóna řeky Bereziny, oteplení po období dešťů). Při nevlídném počasí hadi nevylézají ze svých úkrytů.

Gurkov2N, Витебский р-н

Jako úkryty využívají nory a chodby savců, trhliny v zemi podél břehů nádrží, hromady kamení a klád. Hadi se často ukrývají ve sklepech, pod podlahami hospodářských budov, pod kupkami sena a v hromadách odpadků. Velmi často se jako úkryty používají různé typy mostů (přes řeky, meliorační kanály). Hadi se snadno procházejí ve volné půdě, v posekané trávě, pod spadaným listím atd.

Леонид Дергач, г. Светлогорск (Гомельская обл.)

Živí se převážně obojživelníky. V Bělorusku se v 65,5% případů konzumuje žába travní, v 26,7% – žába s ostrým obličejem, ve 4,1% – zelená žába (jezero a rybník), v 1,4% – ropucha šedá. V ojedinělých případech byla v žaludcích hadů nalezena kuňka rudobřichá, kuňka zelená, kuňka kudlanka, rosnička a ojediněle (1,7 %) ryby (plotice, jelec, karas). Kromě obojživelníků a ryb může jíst rychlé ještěrky, zmije, kuřátka martináče, skřivany, červenky, mladé veverky, krtky, rejsky, mláďata myší a hraboše. Hadi vždy spolknou svou kořist zaživa. Zdá se, že oběť „sají“ do úst a střídavě na ni přitahují poloviny čelistí. Hadi se velmi rychle vypořádají s malou kořistí (chytají malé žáby a ropuchy z hlavy). S velkými obojživelníky se musí manipulovat několik hodin.

Леонид Дергач, г. Светлогорск (Гомельская обл.)

Má se za to, že sání relativně velkých žab a ropuch ze strany zadních nohou má značný význam, protože v tomto případě je z oběti vytlačován vzduch, který leknutím bere plné plíce, což snižuje velikost kořisti a usnadňuje její snazší průchod ústně-hltanovou dutinou. Potrava, kterou hadi denně sní, tvoří asi 10–20 % jejich vlastní hmotnosti. Hadi loví nejčastěji ráno a pozdě odpoledne, kdy je aktivita obojživelníků největší.

ČTĚTE VÍCE
Jak Corbicula správně pít?

Hadi, stejně jako ostatní hadi, jsou schopni vydržet dlouhodobý (až 14 měsíců) půst, v důsledku čehož je jejich tělesná hmotnost snížena o 39 %. Hadi v Bělorusku hromadí tuk až do konce srpna (až 6-7% tělesné hmotnosti). Játra se zvětšují o 2,5 až 4 % celkové tělesné hmotnosti. Tyto zásoby energie jsou využívány při zimním spánku a také při podzimním počasí nepříznivém pro produkci potravin.

Леонид Дергач, г. Светлогорск (Гомельская обл.)

Pro svou vysokou hustotu je užovka obecná kořistí jiných zvířat. Jsou mezi nimi savci (ježek, liška, psík mývalovitý, lasička, fretka, norek, kuna, jezevec, divočák), ptáci (čáp bílý a černý, volavka popelavá, poštolka, moták, luňák, orel mořský, větší a menší orli skvrnití, luňák obecný, orel krátkoocasý, výr říční, sova popelavá, některé druhy kosů, straka), plazi a obojživelníci (medník, vřetena, žába zelená). Některá zvířata jedí mladé a dospělé hady, jiná se živí vejci a hady.

Ольга Василевская, р. Пина, окр. г. Пинска (Брестская обл.)

Na zimu odjíždějí v závislosti na povětrnostních podmínkách – v Bělorusku obvykle od poloviny září. Na jihu země (v přírodní rezervaci Pripjatskij) však byli pozorováni v aktivním stavu i začátkem října. Přezimují jednotlivě nebo ve velkých skupinách v hlubokých norách pod pařezy, pod kupkami sena, pod podlahami chlévů, ve sklepech a na jiných bezmrazých místech.

Svá zimoviště hadi opouštějí většinou v dubnu a na jihu a jihozápadě země i od konce března, kdy ještě panují mrazy. V tomto období je jich obzvlášť mnoho. Například v oblasti Pinsk, na okrajích borových lesů vedle bažinatých olšových a březových lesů, stejně jako na mýtinách porostlých malinami, byla každých 10-15 m nalezena klubíčka užovek. Téměř ihned po opuštění zimovišť (za příznivého počasí) nebo po 1-2 týdnech dochází k páření.

Александр Есликов, Оршанский р-н (Вит. обл.)

Snáška vajec začíná nejdříve koncem června – začátkem července, často se protáhne na celé léto (u některých jedinců). Nejmasivnější kladení vajec nastává v červenci a v horkých letních podmínkách – na konci června. V Bělorusku snáší jedna samice 6 až 26 vajec. Velikost jiker se značně liší: délka 16,2-38,7 mm, šířka 13,2-23 mm, hmotnost vejce 2,1-4,7 g. Hadi kladou vajíčka do hlubokých trhlin v půdě na březích nádrží, do starých shnilých pařezů, kmenů spadané stromy, pod shnilými kládami, v odpadcích, pod základy budov, v pilinách, v hromadách hnoje. Často dělají obecné zednické práce. Tak byly v pobřežní zóně jezera Lyadno v regionu Lepel nalezeny takové snůšky 60-112 vajec. Doba vývoje vajec závisí na teplotních podmínkách a trvá od 30 dnů při teplotě 28-30°C do 60 dnů při teplotě nižší. Vezmeme-li v úvahu, že žihadla se začínají objevovat od konce července (při kladení vajíček nejdříve koncem června), musíme předpokládat, že 30 dní je nejkratší období embryogeneze pozorované v přírodních podmínkách. Výnos mladých sklizní z obecných snůšek není vyšší než 60 %. Délka těla mláďat je asi 13 cm (podle jiných zdrojů 15-18 cm). Uzhatové vedou nezávislý, tajnější životní styl než dospělí.

Молодая особь. Photo Gurkov2N

Samci pohlavně dospívají ve třetím roce života, samice ve čtvrtém nebo pátém roce života.

Škodlivost hadů pro rybolov je značně zveličená.

Юлия Пивоварова, Кобринский р-н (Брестская обл.)

Юлия Пивоварова, Кобринский р-н (Брестская обл.)

Пенькевич В. А., Хойникский р-н (Гомельская обл.), ПГРЭЗ

Нина Копаница, г. Брест. Фрагмент сброшенной кожи ужа

Gurkov2N, Витебский р-н

1. Pikulik M. M. (ed.) / Earthwater. Pauzuny: Entsyklapedychny davednik (Život Běloruska). Minsk, 1996. – 240 s.

2. Pikulik M. M., Bakharev V. A., Kosov S. V. „Plazi Běloruska“. Minsk, 1988. – 166 s.