Mořské želvy jsou vynikající plavci a potápěči. Tito velcí plazi, nemotorní na souši, ladně klouzají po vodě pomocí předních končetin podobných ploutvím a aerodynamického krunýře. Podívejte se, jak volně vypadají jestřábník a zelené mořské želvy na fotografiích, které jsme pořídili v akváriích RIO a Moskvarium. Když jsou mořské želvy aktivní, často vyplouvají na hladinu, aby se nadechly. A se sníženým metabolismem během odpočinku mohou některé druhy zůstat pod vodou několik hodin.
Kliknutím obrázky zvětšíte
Mořská želva Hawksbill v akváriu Rio
Většina vědců rozeznává dvě rodiny mořských želv: Cheloniidae se šesti druhy a Dermochelyidae, který zahrnuje jeden druh. Oceanárium nákupního centra RIO je domovem několika mořských želv jestřábních (lat. Eretmochelys imbricata), které patří do čeledi Cheloniidae. Jméno rodu Eretmochelys pochází z řeckých kořenů eretmo a chelys, což znamená „veslo“ a „želva“. Přední ploutve této želvy opravdu připomínají vesla a úspěšně plní své funkce. Latinský název druhu imbricata odpovídá anglickému výrazu imbricate. Koneckonců, zadní štíty na krunýři želv se překrývají jako tašky na střeše. Hawksbill má dva poddruhy: Atlantský Eretmochelys imbricata imbricata a Pacifik Eretmochelys imbricata bissa (Pacifik Hawksbill Turtle).
Jestřábník se od ostatních mořských želv liší tím, že má čelist ve tvaru zobáku.
Anatomie a morfologie mořských želv
Stejně jako ostatní zástupci čeledi Cheloniidae má jestřábník aerodynamický tvar těla a přední končetiny v podobě ploutví přizpůsobených pro aktivní plavání. Zadní končetiny slouží jako kormidla pro stabilizaci a směr při plavání a pomáhají samicím vyhrabávat v písku hnízda pro kladení vajíček.
Želvy jsou shora chráněny krunýřem, hřbetním štítem krunýře. Je konvexní a skládá se z kostěné základny a rohovitých štítků. Stejné složení má i plochý břišní štít želvího krunýře, zvaný plastron.
Jestřábník je na pokraji vyhynutí kvůli svému krásnému strakatýmu krunýři.
Barva krunýře je převážně hnědá s pruhy, tmavými a světlými skvrnami. Pod ním je žlutá nebo bílá. Toto zbarvení pomáhá želvě maskovat se mezi barevnými korály na dně a na pozadí světlé hladiny vody.
Na rozdíl od suchozemských želv nemohou mořské želvy zatáhnout hlavu pod krunýř, ale jejich těla jsou efektivnější a přizpůsobená pro plavání. Mořské želvy mají velká horní víčka, která chrání oči při hledání potravy mezi korály.
U samic jestřábníků ocas nepřesahuje krunýř
Ulita jestřábníka se vyznačuje překrývajícími se rohovitými pláty, které jsou silnější než u jiných mořských želv. To chrání želvy před zraněním ostrými korály a kameny při bouřkách. Dospělí jestřábníci dosahují délky krunýře 1 m a hmotnosti až 90 kg. Jestřábníky lze vizuálně snadno identifikovat podle jejich prodloužené kuželovité hlavy zakončené ptačím zobákem. Proto je anglický název druhu hawksbill, tedy sokolí zobák. Juvenilní jestřábníky jsou tak malé, že se snadno vejdou do dlaně dítěte.
Zelená želva v Moskvarium
Rozšíření a početnost mořských želv
Mořské želvy Hawksbill, stejně jako ostatní mořské želvy, žijí v tropických a některých subtropických oblastech Atlantského, Tichého a Indického oceánu. Největší populace jsou pozorovány v Karibském moři, u Seychel, na pobřeží Indonésie, Mexika a Austrálie. Několik koncentrací se vyskytuje ve vodách USA. Celková populace želv jestřábních není známa, protože nedospělí a samci se nedostanou na břeh a je obtížné je spočítat.
Habitat Hawksbill Hawksbill
Na základě počtu dospělých samic, které připlouvají na břeh, aby zplodily potomstvo, také nelze činit jednoznačné závěry. Některé samice hnízdí jednou za dva až tři roky. Jiní mohou snášet vejce více než jednou za sezónu. Odhaduje se, že každý rok po celém světě hnízdí 15000 XNUMX samic jestřábníků.
Krmení jestřábníků
Hawksbills jsou všežravci, ale raději se živí mořskými houbami. Tato mnohobuněčná zvířata obsahují toxické chemické sloučeniny, které se hromadí v tkáních želv. Konzumace masa takových želv lidmi může způsobit vážné onemocnění a dokonce i smrt. Želvy E. imbricata jsou důležitými členy útesových společenstev, které zachraňují korály před přemožením houbami. Předpokládá se, že jedna želva může sníst asi 500 kg houby za rok.
V akváriu dávají jestřábi k obědu přednost chobotnicím
Mořské želvy se také živí měkkýši, korýši, rybami a řasami. Želvy na korálových útesech bohužel často zaměňují plastové zbytky za potravu, což ztěžuje jejich trávení a vede k smrti.
Při krmení želv musíte být opatrní – mohou vám ukousnout prst
Úzký ostrý zobák jestřábníků je vynikajícím nástrojem pro vyhledávání a zachycování potravy mezi korálovými štěrbinami. Zde na římsách a v útesových úkrytech odpočívají želvy ve dne i v noci. Na rozdíl od zelených mořských želv, které často migrují několik set mil mezi potravou a hnízdištěm, se E. imbricata živí celoročně na útesech naproti jejich hnízdišti. V akváriích mohou být všechny druhy mořských želv drženy na vysoce kalorické bílkovinové dietě.
Reprodukce
Samce lze od samic odlišit podle délky a tloušťky ocasu, který značně přesahuje zadní část krunýře. K páření často dochází na hladině v mělké vodě blízko písečného pobřeží. Samci používají dlouhé, zakřivené drápy na předních končetinách a ocasu, aby přilnuli k ulitě samice. Páření může trvat několik hodin.
Zelená želva v Moskvarium
V noci, hlavně mezi květnem a říjnem a při přílivu, přicházejí samice na malé izolované pláže, aby zde vytvořily hnízda. Po výběru místa vykopou předními a zadními končetinami díru pro kladení vajec. Po nakladení vajíček je samice zasype pískem a vrátí se do moře. Jestřábníky hnízdí každé dva až tři roky a během několika týdnů po páření mohou naklást vajíčka až šestkrát. Často se vracejí na svá obvyklá místa a kladou vajíčka pár metrů od předchozích hnízd. Ve snůšce je od 50 do 230 malých vajec (průměrně asi 130).
Hlava a končetiny mořských želv se nestahují do krunýře
Po inkubační době 50-70 dnů se mláďata vynořují z hnízda, obvykle v noci, kdy teplota písku klesá a predátoři (krabi, mangusty, krysy a ryby) představují menší hrozbu. Želvy okamžitě míří k oceánu, přitahovány odrazem světla měsíce a hvězd ve vodě. V tomto období je jejich úmrtnost nejvyšší v důsledku zmatení z umělého osvětlení, provozu vozidel a predace. Jakmile želvy dosáhnou příbojové linie, okamžitě se vrhnou do hlubin, kde jsou méně zranitelné vůči predátorům.
Životnost
Mezi vědci nepanuje shoda ohledně délky života mořských želv. Pravděpodobně by se jejich věk mohl blížit 80 letům, s ohledem na práh pro dosažení pohlavní dospělosti 30-50 let a délku reprodukčního období 30 let.
Hrozby
Dospělé mořské želvy mají několik přirozených nepřátel, hlavně velké žraloky. Ryby, psi, ptáci, mývalové, krabi a další predátoři se živí želvími vejci a mláďaty. V raném vývoji více než 90 % želv umírá na predátory.
Přírodní katastrofy mohou vážně ovlivnit přežití mořských želv. Například v roce 2004 více než polovinu želvích hnízd podél pobřeží Floridy spláchly hurikány. Populace mořských želv mohou být také postiženy mrazivými mrazy.
Největší hrozbou pro mořské želvy je ale lidská činnost. Kvůli troskám, hluku, umělému osvětlení a noční lidské činnosti na pláži jsou samice nuceny vrátit se do moře bez kladení vajíček. Některé mořské želvy umírají kvůli požití plastových úlomků, které si mylně považovali za jedlé medúzy. Tisíce mořských želv se každý rok zapletou a utopí v sítích trawlerů na krevety. Někteří lidé nelegálně sbírají želví vejce, aby je prodávali jako afrodiziakum.
Počty mořských želv se v minulém století snížily o více než 80 %, především kvůli obchodu s jejich krunýři. Jestřábníky jsou po tisíce let ceněny pro svůj krásný, pestrý krunýř, ze kterého lze vyrobit nejrůznější šperky. Želví krunýř se používá k výrobě šperkovnic, hřebenů, tabatěrek, intarzií do nábytku a tak dále.
Žádané je ale také maso jestřábníků, které je v některých zemích považováno za delikatesu. Již v pátém století př. n. l. si v Číně pochutnávali na mořských želvách, včetně želv jestřábích. V druhé polovině minulého století byly jestřábníky uloveny téměř úplně. Japonsko tedy mezi lety 2 a 1950 dovezlo asi 1992 miliony želv.
konzervace
Stejně jako všechny mořské želvy je želva jestřábní celosvětově ohrožena. Druh Eretmochelys imbricata je zařazen do Červeného seznamu IUCN a Červené knihy USA. Některé země však nadále loví jestřábníky. Poptávka stále pokračuje, a proto se černému trhu želv daří.
Vystavení
Setkání s živými zástupci mořských želv ve sbírkách akvárií a zoologických zahrad umožňují veřejnosti dozvědět se mnoho zajímavého o životě těchto krásných zvířat a o tom, jak lidské aktivity mohou ovlivnit jejich přežití.
Krmení mořských želv v akváriu
V chráněném prostředí mořských akvárií mohou vědci studovat aspekty biologie mořských želv, které je obtížné nebo nemožné studovat ve volné přírodě. V červnu 2003 tedy akvaristé v SeaWorld San Diego poprvé inkubovali 21 vajec zelených mořských želv v umělém prostředí.
Želvy jsou docela neobřadné
V Rusku se objevuje stále více oceanárií a existuje naděje, že úsilí jejich tvůrců pomůže zachovat ohrožené druhy zvířat, včetně mořských želv.
Existují zvířata, jejichž zvyky slouží jako standard pro určité chování. Například želva je synonymem pro pomalost. “Lezeš jako želva!” Ale to není všechno. Želva je symbolem dlouhověkosti, protože plazi se dožívají až 150 let. Želva je také symbolem moudrosti. Pravděpodobně z tohoto důvodu se stali prvními živými bytostmi, které obletěly Měsíc v bezpilotní kosmické lodi. Tyto impozantní, neškodné plazy lze nalézt při pěší turistice v asijských zemích.

Živé obrněné vozidlo
Želva je skutečné obrněné vozidlo. Nepotřebuje díry ani větve stromů, kde by se mohla schovat před nebezpečím. „Všechno, co vlastním, nosím s sebou,“ říká se o želvě. Vždy má s sebou deštník před špatným počasím, dům, bunkr a ten, který je pro nejdivočejšího predátora příliš tvrdý. Nevýhodou je, že všechno toto vybavení musíte neustále nosit na sobě, takže nebudete moci zrychlit ani relaxovat. Bohužel za bezpečnost se musí platit.
Z hlediska zoologické vědy patří želvy do třídy plazů. Jejich příbuzní jsou hadi, ještěrky a krokodýli. Zásadním rozdílem mezi želvami a jejich příbuznými je přítomnost kostěného krunýře. Pancíř se skládá ze dvou částí: horní se nazývá krunýř – má konvexní tvar, spodní je plastron, je plochá a pokrývá žaludek. Pokud by byl plastron také konvexní, želva by nemohla lézt, ale jen by se kývala sem a tam, jako panenka na skle.
Délka skořápky se u různých druhů pohybuje od 12 centimetrů do dvou metrů! Želvy skrývají pod pancířem všechny měkké části svého těla – hlavu, nohy, ocas. Zvířata mají výborný zrak a čich, ale jejich sluch je mírně narušen. Celé tělo želvy, s výjimkou končetin, hlavy a ocasu, je pevně srostlé s krunýřem a tvoří s ním jeden celek.
Suchozemské želvy mají na rozdíl od jiných druhů vyšší krunýř a sloupovité nohy. Jejich prsty nelze najít – jsou srostlé dohromady. Existují ale drápy, kterými se zvířata při pohybu drží k zemi. Nohy a hlava jsou pokryty ochrannými štíty, jako u římských legionářů. Existují exempláře vážící až 400 kilogramů! Krk bývá krátký, ale ne každý ho má. Existuje druh želv s hadím krkem, jejichž krk je stejně dlouhý jako jejich krunýř. Když želvy zatáhnou krk dovnitř, otočí hlavu na stranu, aby nevyčnívaly. Pro spolehlivost je horní část hlavy pokryta tlapkami pokrytými tvrdými šupinami.

Domorodci střední Asie
Na planetě je spousta míst, kde suchozemské želvy žijí. Na Dálném severu je nenajdete, ale v jižních zeměpisných šířkách se plazi vyskytují na všech kontinentech kromě Antarktidy. Nejpohodlnější jsou pro ně tropy a mírné klimatické zóny. Želvy se vyskytují ve stepích, pouštích, savanách, podhůří a tropických lesích. I suchozemské druhy milují vodu, vesele se usazují na březích rybníků a bažin.
Většina populace suchozemských želv se nachází v Asii. Existuje například druh středoasijských želv, které se vyskytují v Uzbekistánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Kazachstánu, Íránu a Afghánistánu. Mají rádi teplo, stepi, hlínu a písečné pouště. Plazi prostě zbožňují houštiny pelyňku a saxaulu. Mají rádi nejen říční údolí, ale i zemědělskou půdu. Tato zvířata se snaží neusazovat se ve výškách nad 1200 metrů.

Při hledání společných předků
Řád želv má 328 druhů, které jsou seskupeny do 14 čeledí. Navíc jsou všechny želvy na světě rozděleny do dvou velkých skupin – mořské a pozemní. Ty se dělí na sladkovodní a suchozemské. Je to poslední skupina, která nás nejvíce zajímá. Mimochodem, nauka o herpetologii studuje želvy. Toto odvětví zoologie je zodpovědné za obojživelníky a plazy.
Pro zoology je želva záhadou, protože se dosud nepodařilo zjistit, kdo byl jejím předkem. Existuje předpoklad, že želvy byly pokračováním zvířat ze skupiny amniotů, kteří svým vzhledem připomínali ještěrky. Amnioty se na planetě objevily přibližně před 320 miliony let. Ale to je jen hypotéza. Kdy a jak ještěrka získala ochranný krunýř, není jasné. Nejstarší zkamenělá želva byla objevena v Německu.
Zhruba před 210 miliony let se předkové moderních želv rozdělili na dva velké druhy – želvy s postranním krkem a želvy s kryptonokry. Ty druhé se zase dělily na tvrdé a měkké. Suchozemské želvy se později vyvinuly z plazů s tvrdou ulitou. Zhruba před 30 miliony let se evoluce zpomalila, takže druhů suchozemských želv je málo – jen čtyři desítky a všechny jsou si navzájem dost podobné.
Odborníci identifikují samostatný rod suchozemských želv, který se objevil v eocénu – přibližně před 56 miliony let. Podnebí bylo tehdy teplejší, takže se vyskytovaly i na severoamerickém kontinentu. Svědčí o tom zkamenělé želvy, které byly objeveny na Ellesmerově ostrově, nejsevernějším v Kanadě. Devět druhů suchozemských želv zcela vyhynulo. V současnosti je rod zastoupen třemi druhy – želva hvězdná, želva barmská a želva pardálí.

Dieta suchozemské želvy
Aby mohly chytit, trhat a rozbíjet potravu, mají želvy tvrdý zobák. Ne každý ví, že želvy nemají zuby, takže nemohou kousat. Zuby jsou nahrazeny rohovitými destičkami, které jsou připevněny k čelistem. U dravých druhů jsou ostré, u býložravců mají zubaté okraje. Jazyk pomáhá polykat jídlo, ale želvy ho nemohou vystrčit.
Strava suchozemské želvy se skládá převážně z rostlinné potravy. Pokud je však donutí potřeba nebo přijde něco chutného, mohou snadno přejít na živočišnou potravu. Potravou pro želvy je ovoce, zelenina, bobule, bylinky a květiny. Z bylinek je velmi žádaný jetel, pampeliška, kopřiva, pelyněk. Existují druhy želv, které nemají odpor k pojídání jedovatých hub. Jejich maso je jedovaté, a proto není vhodné pro lidskou výživu!
Mladé želvy do dvou let věku jedí jednou denně, zatímco dospělým želvám stačí jíst jednou za tři dny. Tato dieta je způsobena tím, že želvy mají extrémně pomalý metabolismus. Protože je nepotřebují dlouho krmit a zalévat, uskutečnily v roce 1968 dvě středoasijské želvy první let kolem Měsíce na lodi Zond-5. Oba se vrátili na Zemi poté, co ztratili 10 procent své hmotnosti. Pravda, jedna z želv přišla při vstupu do atmosféry o oko kvůli dvacetinásobnému přetížení. Následně želvy přiletěly na Měsíc ještě třikrát. Stali se prvními živými tvory, kteří dosáhli družice Země.

Porodit a zapomenout
V závislosti na druhu jsou želvy schopné produkovat potomstvo ve věku od 2 do 11 let. Želví samice jsou o něco menší než samci. Tento vzor se však neobjevuje u všech typů. Samci se vyznačují tzv. femorálními ostruhami, které usnadňují páření. V období páření bojují želví samci o samice stejně jako tygři, divočáci a losi. Údery z mušle se protivníci snaží jeden druhého převrátit, převrátit a položit jeden druhého na „ramena“. Vzhledem k tomu, že to není snadné, souboj vypadá docela legračně.
Želvy, stejně jako ptáci, krokodýli a hadi, kladou vajíčka. Je s podivem, že za nepříznivých vnějších podmínek, např. náhlého ochlazení, je samice schopna zabrzdit vývoj embryí! K tomu nějak zablokuje přístup kyslíku a dočasně zastaví růst vajíčka, a když se podmínky změní k lepšímu, spustí proces znovu.
Před nakladením vajíček si plazi připraví „hnízdo“ vyhloubením díry zadníma nohama. Po nakladení vajec je samice zakryje a zhutní zem spodní skořápkou. Želvy mohou během sezóny snášet vejce několikrát. Novorozenci se objevují po dvou až třech měsících. U obřích želv se doba prodlužuje na šest měsíců.

Pro želvy je nejnebezpečnější období dětství. Skořápka totiž po několika měsících úplně ztvrdne. Zatímco je měkká, želvy se stávají snadnou kořistí predátorů. V počáteční fázi umírá významná část potomků, které matka nedokáže ochránit. Pravděpodobně z tohoto důvodu na ně samice, která si postavila hnízdo a snesla vejce, prostě zapomněla.
V přírodě však existují výjimky. Například želvy hnědé (název druhu suchozemských želv) hlídají hnízdo, dokud se nevylíhnou mláďata. Pak jsou ale ponecháni svému osudu, protože situaci nemohou nijak ovlivnit. Existují také bahamské okrasné želvy, které tlapkami vyhrabávají hnízdo a pomáhají želvím mláďatům dostat se na světlo. Ale konec je pořád stejný.

Pomalu, ale jistě
Na rozdíl od svých vodních protějšků jsou suchozemské želvy velmi pomalé a neaktivní. Jsou strašně nemotorní. V případě nebezpečí jsou místo toho, aby utekli, okamžitě vtaženi do ulity a na dlouhou dobu zamrzli. V tomto stavu je lze přenášet z místa na místo, převalovat – zvíře nejen neukáže hlavu, ale ani nevystrčí špičku ocasu. Některé želvy se schovávají pod vodou a na hladině jim zůstávají jen oči a nozdry. Mimochodem, oči suchozemských želv obvykle směřují dolů, k zemi, zatímco oči mořských želv obvykle směřují nahoru, k nebi.
Bylo prokázáno, že želvy mají barevné vidění. Z nějakého důvodu milují červenou a zelenou. V druhém jsou preferovány světle zelené odstíny. Stejně tak je budou zajímat červená rajčata, zelené okurky a zcela nepoživatelné předměty této barvy. Želvy mají potíže s „myšlením“, protože váha mozku nepřesahuje tisícinu tělesné hmotnosti.
Plazi nemají uši, ale slyší docela dobře. Jak? Jejich ušní bubínek se nachází přímo na hlavě! Na první pohled je sluchadlo primitivní, ale umožňuje slyšet nízké zvuky až do 3 tisíc hertzů. V nízkém rozsahu jsou plazi ještě lepší než kočky.
Želvy jsou typickými introverty. Nesnesou velké společnosti, preferují osamělý životní styl. Hejno, stádo, smečka – to není pro želvy. Páry se setkávají pouze v období páření a po jeho skončení se samec a samice rozprchnou různými směry a ani si na sebe nepamatují. Výjimkou jsou některé druhy želv, které se na zimu shromažďují.

Svět rekordmanů
Mezi želvami jsou opravdoví obři. V Austrálii a Nové Kaledonii byly želvy miolanie, které dosahovaly délky pěti metrů! Bylo to skutečné monstrum se dvěma rohy na hlavě. Samotná hlava měřila 60 centimetrů. Ocas byl chráněn kostěnými kroužky a jeho konec zdobily kostěné hroty. Kostra tohoto monstra byla objevena v roce 1879 v severovýchodní Austrálii. Myolanias nepřežili dodnes, poslední z nich zemřeli v Nové Kaledonii asi před 2 tisíci lety.
Nyní žijí největší želvy na Seychelských ostrovech v Indickém oceánu a na Galapágách v Tichém oceánu. Říká se jim sloní želvy. Délka plaza sotva dosahuje dvou metrů. Obři se dožívají až 100 let, ale v zajetí se mohou dožít i více než 170 let. Například jedna z želv jménem Harriet se dožila 175 let. Absolutní rekord ale vytvořila zářivá želva Tui Malila z Madagaskaru, která oslavila 188. narozeniny! Populace želv sloních bohužel rychle klesá. Do začátku minulého století bylo zničeno více než 200 tisíc zvířat. Nyní počet želv sloních nepřesahuje 19 tisíc jedinců.
Ale nejmenší želvy, které věda zná, žijí v Jižní Africe. Délka želvy kapské nepřesahuje 10 centimetrů a její hmotnost je pouze 125 gramů. Velmi malí plazi se také vyskytují na obou amerických kontinentech. Patří mezi ně například želvy pižmové, jejichž krunýř nepřesahuje 13 centimetrů.
Mezi neobvyklými zástupci třídy země stojí za zmínku elastické želvy, jejichž skořápka je měkká na dotek. Skládá se z mnoha tenkých desek s otvory, takže se může ohýbat. V případě nebezpečí se želva zasekne v trhlině, nafoukne se tam a není možné ji vytáhnout. A geometrická želva se může pochlubit fantasticky krásným vzorem na svém krunýři. Želva pavoučí nemá s hmyzem nic společného. Jde jen o to, že vzor na skořápce velmi připomíná pavoučí síť.
Pokud jsou výše popsaní plazi docela vzácní, pak je docela možné vidět například středoasijskou želvu při pěší turistice v asijských zemích. Jejich počty jsou poměrně vysoké. Neustále však klesá, a proto je středoasijská želva zvířetem z červené knihy.
















