Symbolem roku 2021 podle čínského kalendáře bude býk z bílého kovu. V předvečer svátku věříme v zázraky a upínáme své naděje k tomuto silnému, pracovitému zvířeti. Už mnoho let žije bok po boku s lidmi, ale nepřestává nás udivovat. Který býk má nejdelší rohy? Kterému představiteli novoročního symbolu kulturisté závidí? Jaké plemeno býka známe od dětství, ale nikdy jsme si nedokázali představit, jak vtipně to vypadá? Majitel nejdelších rohů V soutěži o nejdelší rohy zaujímá Texas Longhorn sebevědomé první místo. Tomuto krasavci rostou rohy až do devíti let a mají bizarní zakřivený tvar. Dospělí se mohou pochlubit tím, že nosí na hlavě třímetrové šperky. Tito býci se vyznačují nejen svým poněkud děsivým vzhledem, ale také agresivním chováním. Zemědělci je však milují pro jejich snadné pojídání a odolnost. A díky své impozantní velikosti mohou nejen přepravovat náklad, ale také s nimi jezdit. Býci jsou na pokraji vyhynutí V Novgorodské oblasti byli kdysi chováni býci a krávy plemene Krasnogorbatovskaya. Chovatelé křížili tyrolské a velkoruské plemeno a s výsledkem byli docela spokojeni. Ukázalo se, že zvíře je silné, zdravé a schopné snadno odolat drsným klimatickým podmínkám. Je pravda, že v současné době je v Rusku velmi málo takových krav a poslední plemeník na konci minulého století zcela zmizel do jiného světa. Chovatelka dobytka z Novosibirské oblasti Elena Gorbunova si nedávno pořídila krasnogorbatovskou krávu a sní o oživení ohroženého plemene: „Přivezla jsem si krasnogorbatovskou krávu z Velikého Novgorodu, přemluvila jsem ji, aby mi ji prodala, předtím v Novosibirské oblasti žádné takové krávy nebyly. . Toto plemeno je velmi krásné, bystré, ale neuvěřitelně škodlivé a svéhlavé. Ale má nejchutnější mléko: nedá se z něj udělat nic zvláštního, ale pije se velmi příjemně. Nedávno jsem jí objednal osivo z hlavního reprodukčního centra, chci se pokusit toto plemeno u nás zachovat. Prostě býk. Nebo ne? zebu-275993_1920.jpgZebu je na Madagaskaru považován za posvátné zvíře.
Tohoto neobvyklého býka si pamatujeme díky dětské říkance Borise Zakhodera: „ZEBU nezná sníh ani vánici, narodil se a vyrostl na jihu.“ Je pravděpodobné, že když se některé dítě poprvé pokusilo nakreslit býka třesoucí se rukou, skončilo u zebu, a už vůbec ne u velblouda, jak si dospělí mohli se smíchem všimnout. Zebu, neforemně vyhlížející hrbatý býk, je na Madagaskaru považován za posvátné zvíře. Pravda, to nebrání místním obyvatelům jíst jeho maso a obětovat ho svým předkům. Na světě je také více než 70 druhů zebu. Předpokládá se, že většina z nich pochází z Afriky během dramatického staletí trvajícího sucha, kdy tato zvířata vstoupila do vztahů s domestikovanými kravami. Možná se tedy dá polemizovat s výrokem Borise Vladimiroviče, že zebu je „jen býk“. Ano, býk, ale s velmi neobvyklým příběhem. Nejsvalnatější býk Býky a krávy Belgian Blue vám bude závidět každý kulturista. Faktem je, že mají superschopnost, o které milovníci houpacích křesel pravděpodobně tajně sní. Mohou budovat svalovou hmotu donekonečna. Dospělí býci váží v průměru 775 kilogramů, a to zdaleka není limit. Navzdory vnější brutalitě mají zástupci tohoto plemene dobromyslnou, jemnou povahu. Dá se tedy říci, že je farmáři milují nejen pro jejich tvar, ale také pro jejich charakter. бельгийская.jpgBýci Belgian Blue mohou budovat svalovou hmotu donekonečna.
Býk těžké váhy Býci francouzského plemene charolais se sice nemohou pochlubit tak efektními svaly jako jejich belgičtí příbuzní, ale ve váze je výrazně předbíhají. Již při narození váží telata 35-65 kg a hmotnost dospělého samce může dosáhnout dvou tun. Chovatelé nazývají toto plemeno elitní nebo královské, ale povšimněte si, že ne každý se dokáže vyrovnat se svéhlavými Francouzi. Charolais může být poměrně agresivní a telata tohoto plemene jsou náchylná k nemocem a musí být krmena mateřským mlékem alespoň sedm měsíců, aby z nich vyrostli zdraví a silní obři. Býk s největšími rohy Watussi jsou afričtí býci, kteří mají největší rohy. “Počkej, co Longhorni?” – zeptá se pozorný čtenář. Faktem je, že Watussi, i když je o něco nižší v délce rohů než jejich texaští protějšky, je výrazně převyšuje v objemu a hmotnosti. Při pohledu na fotografii Watussi je těžké uvěřit, že jejich rohy nebyly přidány ve Photoshopu. Ale afričtí býci mají na hlavě neuvěřitelnou váhu. V současné době drží Guinessova kniha rekordů rekord, který patří býkovi jménem Lurch. Váha každého z jeho rohů byla půl centu a jejich obvod byl 92 cm.Průměrný Watussi mírně zaostává za svým titulovaným příbuzným, váha jejich rohů je 25-40 kg. To však nebrání tomu, aby byli považováni za největší rohaté býky, pro které místní obyvatelé prohlásili Watussi za posvátná zvířata a dokonce jim (na rozdíl od zebu) zakázali jíst. watusi-17139_1280.jpgHmotnost rohů Watussi je 25-40 kg.
Býci bez rohů Zatímco Longhorns a Watussi se dohadují o tom, kdo má více rohů, býci bez těchto obecně známých rysů, které jsou jejich druhu známé, se dobře obejdou. Jak se stalo, že se na světě objevili bezrozí býci? Odpověď je jednoduchá. Byli speciálně vyšlechtěni křížením různých plemen. Například v Rusku se tento druh objevil poměrně nedávno, na začátku 21. století. Poté zkřížili plemena Kalmyk a Aberdeen Angus. Býci a krávy jsou chovateli ceněni, protože za prvé nepředstavují nebezpečí pro lidi a jiná zvířata ve stádě, za druhé se vyznačují dobrým zdravotním stavem, velkým množstvím produkovaného mléka a chutným masem. Nejvlněnější býk Samozřejmě mluvíme o jakech. V Novosibirské oblasti se tento obrovský chundelatý býk vyskytuje pouze v zoologické zahradě, ale v sousedních regionech to není vůbec neobvyklé. Jaky se tedy chovají v republikách Altaj, Tyva a Burjatsko. V Tibetu se jaci hrdě procházejí nejen po náhorní plošině, ale i po nejvyšších horách a nebojácně bojují s divokými vlky, medvědy a sněžnými leopardy. A jejich domestikovaní příbuzní mají flegmatičtější povahu, jsou často dotazováni a pomáhají lidem v domácnosti. Přehozy, přikrývky a opasky se vyrábí z jačí vlny, která má podle znalých lidí léčivé vlastnosti. Nejmenší býci WhatsApp Image 2020-12-24 at 19.33.15.jpegNa fotografii, podle Julie Smirnové, dospělé kráva – výše už nevyroste. Právem je lze považovat za nejroztomilejší. Dnes jsou tato zvířata zastoupena různými plemeny: Highland, Vechur, Palsho a další. Tito býci většinou nejsou vyšší než dospělý pes a podle chovatelky dobytka a veterinářky z Novosibirsku Julii Smirnové se od nich povahově příliš neliší: „Měl jsem trpaslíka Heriforda, to je nejchytřejší zvíře. Tito býci mohou být vycvičeni; velmi přilnou k lidem. V Americe se často chovají jako masná plemena, když není kde chovat velká zvířata. A někdo je chová přímo v bytě jako domácí mazlíčky. V Rusku jsou býčí mláďata stále častěji chována pro lásku, a ne pro jídlo. „Věčné tele“ se pro svého majitele stává opravdovým přítelem. Nejklidnější Krávy a býci plemene Hereford se vyznačují tím, že ani v případě osobního konfliktu nejsou schopni si navzájem ublížit. Je to jedna z nejklidnějších a nejklidnějších krav. A jeden z nejčastějších. куйбышев.jpg
Jedná se o největšího býka, který byl chován na farmě v oblasti Kuibyshev. On váží 635 kilogramů.
Na farmě Aliance v okrese Kuibyshevsky se nepěstuje ani jedna stovka živých symbolů nadcházejícího roku. Sleduje se zde čistota plemene, farma se specializuje na Herefordy. Říká se: plemeno je nenáročné, hlavní věcí je kompetentní péče: krmte ho včas a kvalitně, pak mladá zvířata přibírají tři sta kilo denně. Hereford se od běžného černobílého plemene liší nejen svou předčasností, ale také klidným charakterem. Je třeba poznamenat, že Herefordové netolerují povyk a velké množství lidí. Největší býk zde chovaný váží 635 kilogramů. Ksenia Varfolomeeva, Oksana Timoshenko, foto z pixabay, také poskytla Yulia Smirnova

ČTĚTE VÍCE
Co znamenají koi ryby?

Všechny nejdůležitější věci v našem kanálu Telegram:

Typicky je býložravá megafauna reprezentována jako skupina sestávající ze slonů, nosorožců a žiraf. Jedním z nejkonkrétnějších zástupců megafauny je však indický býk. S výškou pod 3 metry (10 stop) je gaur skutečně gigantické zvíře a největší divoká kráva na světě. Toto masivní stvoření se skutečně obrovskými rohy se může prodírat lesy a poli Indie a někdy ničit i zahrady.

Tento druh je kriticky ohrožený, ačkoli je imunní vůči většině hrozeb a váží až 1600 3500 kg (XNUMX XNUMX lb). Mezi megafaunou, která si dokáže prorazit cestu tropickou vegetací, dokážou více a vyšší jen sloni, nosorožci nebo žirafy. Gaur je učenlivější než africký buvol, ale někdy dojde k lidským obětem. Vyskytl se případ, kdy tygr napadl gaura. Gaur doslova roztrhl tygra napůl.

Pojďme se o nich dozvědět více.

Jen málo divokých býků se může srovnávat s gaur v kráse, síle a velikosti. Jedná se možná o největšího býka na světě, a tedy o největšího zástupce čeledi bovidů, jak dnes, tak v pravěku. Lebka gaura je dlouhá 68 cm – větší než lebka jakéhokoli obřího bizona. Je nejen největší a nejsilnější , ale také a nejkrásnější z býků.

Gaur je někdy nazýván asijským bizonem a skutečně je jeho stavba poněkud podobná jeho americkému příbuznému. Gaura se od ostatních býků odlišuje velmi silnou postavou, výraznými svaly a působivým vzhledem.

Pokud vzhled afrického buvola může symbolizovat nezdolnou sílu, pak gaur zosobňuje klidnou důvěru a sílu. Kohoutková výška starých samců dosahuje 213 cm, hmotnost -800-1000 kg. Tlusté a masivní rohy od základny se ohýbají mírně dolů a dozadu a pak nahoru a mírně dovnitř. Jejich délka u samců dosahuje 100-115 smrku a vzdálenost mezi konci je 120 cm.Čelo je široké a ploché. Samice gaurů jsou mnohem menší, jejich rohy jsou kratší a tenčí. Srst je hustá, krátká, přiléhající k tělu, barva je lesklá černá, méně často tmavě hnědá a zvířata mají na nohou bílé „punčochy“. Přestože areál gaurů pokrývá rozsáhlou oblast zahrnující Indii, Nepál, Barmu, Assam a poloostrovy Indočína a Malacca, populace tohoto býka je malá. Ve skutečnosti se zachoval pouze v národních parcích a rezervacích. Mohou za to nejen myslivci, ale i častá epizootika slintavky a kulhavky, moru a dalších nemocí.

ČTĚTE VÍCE
Jak poznáte, že je šnek mrtvý nebo ne?

Je pravda, že přísný zákaz lovu na celém území a přísný karanténní dohled zřejmě znamenaly určitý obrat v situaci gaurů a jejich počty se v posledních letech poněkud zvýšily. Gaur obývá zalesněné oblasti, preferuje horské lesy do 2000 m nad mořem. Vyhýbá se však souvislým lesům s hustým podrostem a zdržuje se na vymýcených plochách u pasek. Gaur však lze nalézt i v bambusových džunglích, stejně jako na travnatých pláních s keři. Obdělávané půdě se rezolutně vyhýbá. Gaurovo oblíbené jídlo je čerstvá tráva, mladé bambusové výhonky a výhonky keřů. Potřebuje pravidelnou zálivku a koupání, ale na rozdíl od buvolů si nebere bahenní koupele. Gaurové se pasou brzy ráno a před západem slunce a spí v noci a v poledne. Gauři žijí v malých skupinách, které obvykle zahrnují 1-2 dospělé býky, 2-3 mladé býky, 5-10 krav s telaty a dospívající. Spolu s tím nejsou neobvyklé skupiny sestávající pouze z mladých býků. Dospělí silní samci často opouštějí stádo a vedou život poustevníků.

Ve stádě gaurů se vždy dodržuje určitý řád. Telátka většinou zůstávají pohromadě a celá „školka“ je pod bedlivou ochranou matek. Vůdcem stáda je často stará kráva, která když stádo utíká, je v hlavě nebo naopak v zadním voje. Staří býci, jak ukázala pozorování, se neúčastní obrany a nereagují ani na poplachový signál, který zní jako vysoké odfrknutí. Zbývající členové stáda, když uslyší takové odfrknutí, zmrznou, zvednou hlavy, a pokud je identifikován zdroj poplachu, nejbližší zvíře vydá dunivý bučení, podle kterého stádo zaujme bojovou formaci. Gaurův způsob útoku je nesmírně zajímavý. Na rozdíl od ostatních býků neútočí čelem, ale bokem, hlavu skloní nízko a poněkud se přikrčí na zadních nohách, přičemž jedním rohem udeří do strany. Bylo zjištěno, že u starých býků je jeden z rohů znatelně opotřebovanější než druhý. Zoolog J. Schaller se domnívá, že tento styl útoku se vyvinul z obvyklého postoje impozantního a hrozivého pro gaury, kdy zvíře předvádí svou obrovskou siluetu z toho nejpůsobivějšího úhlu.

Mimochodem, Gaurovy boje zpravidla nesahají dále než k demonstracím. Období říje u gaurů začíná v listopadu a končí v březnu až dubnu. V této době se ke stádům připojují svobodní samci a rvačky mezi nimi jsou běžné. Zvláštní volací řev gaurů během říje je podobný řevu jelenů a je slyšet večer nebo v noci na vzdálenost více než jeden a půl kilometru. Březost trvá 270-280 dní, k otelení dochází častěji v srpnu – září. V době telení je kráva vyřazena ze stáda a v prvních dnech je extrémně opatrná a agresivní. Obvykle přináší jedno mládě, méně často dvojčata. Období mléčné výživy končí v devátém měsíci života telete. Gauři ochotně tvoří stáda se sambary a jinými kopytníky.

ČTĚTE VÍCE
Jaké druhy divokých ryb existují?

Téměř se nebojí tygrů, i když tygři občas zaútočí na mláďata. Zvláštní přátelství mezi gaury a divokými kuřaty popisuje zoolog Olivier, který mohl v roce 1955 pozorovat, jak mladý kohout každý den po dobu dvou týdnů čistil hnisající, poškozené rohy samice gaur. Navzdory bolestem této operace, když kráva spatřila kohouta, položila hlavu na zem a otočila roh směrem k „spořádanému“. Ghayal není nic jiného než domestikovaný gaur. Ale v důsledku domestikace se gayal velmi změnil: je mnohem menší, lehčí a slabší než gaur, jeho tlama je kratší, jeho čelo je širší, jeho rohy jsou poměrně krátké, velmi silné, rovné, kuželovité. Gayal je flegmatičtější a klidnější než Gaur. Gayalové jsou však v Evropě chováni jinak než domácí krávy.

Pasou se vždy naprosto svobodně, a když je potřeba gayala chytit, nalákají ho kouskem kamenné soli nebo uvážou krávu v lese. Gayal se používá na maso, na některých místech se používá jako tažná síla a u některých národů jižní Asie slouží jako druh peněz nebo se používá jako obětní zvíře. Krávy Gayala se často páří s divokými gaury.

A také vám připomenu, které to jsou Býci jsou tlustí! Pamatuješ si, co jsem ti řekl O KUCHÁŘI VLNĚ – velmi působivé, podívejte, komu to uniklo